Pigge & hans husse

Pigge & hans husse

Kontrollerad simning

Våren 2012Skapad av Jonas 03 mar, 2012 09:50:37

Det känns ibland som om man inte skulle ha en blogg när man skriver så sällan som jag gör. Men nu har jag det och jag skriver när jag har något jag tycker är värt att sätta på pränt.

Som i går till exempel. Då var vi i Vinslöv med "de gule". Smådjurshälsan där har en bassäng för hundsim. Tycker inte att det är läge för hundarna att simma ute ännu. Visserligen börjar det faktiskt våras här nere, men riktigt så varmt är det inte. Den här vintern har annars varit tämligen skonsam mot våra hundar och oss. Det har inte varit så farligt många dagar som vi har tyckt att det har varit för kallt eller snöigt för att vara ute och göra något praktiskt.
Men Wilmer älskar att simma och bada och Pigge behöver lära sig att simma ordentligt. Det är mycket plask och lek för hans del. Han har ingen bra teknik när han simmar. Kastar man ut en dummy blir han så otroligt ivrig så att han knappt tar sig framåt. Eftersom det var första gången vi var där så fick vi hjälp med att komma igång. Efter inskrivning vägdes hundarna och fick sedan på sig en flytväst. I den fästes två longerlinor som våra instruktörer Dick och Monika höll i.
Vetande hur Pigge reagerar när Wilmer gör något så fick han vänta i bilen medan Wilmer började. Eftersom bassängen inte är nersänkt så är det en trappa upp till kanten och en trappa ner i vattnet som gäller. Trappan upp var inget problem, men det här med att gå ner i vattnet var lite otäckt. Väl nere var det inga större problem. Det kändes säkert lite konstigt för hundarna att inte kunna simma som de själva ville, men det är ju lite av "grejen", att det skall vara kontrollerat. Wilmer är en njutare när det gäller vatten. Hade det inte varit för att Mia småsprang runt bassängen hela tiden och därmed fick honom att ta ut rörelserna ordentligt och i och med det bli lite tröttare lite fortare, så skulle han ha kunnat simma där en bra stund. För att få ner honom i vattnet användes en dummy. Den fick han sedan ha i munnen hela tiden. Efter två pass på 8 - 10 minuter med vila emellan var det dags för dusch och lätt stretching. För Wilmer då alltså smiley.

Sedan var det dags för Pigge. Kan nämna att han vägde in på 28,6 kg. Han var inte heller så lätt att få ner i bassängen, men efter någon knapp minut gick det bra. Även han fick hålla i dummyn när han simmade och även jag fick småspringa runt bassängen. Gick jag för sakta så stannade han upp och försökte trampa vatten vilket gjorde att han plaskade. Men ökade jag farten så gjorde han det med och fick till en riktigt bra teknik. När väl tekniken fungerade så simmade han riktigt fort vilket i sin tur gjorde att jag fick öka farten. Det tog inte många sekunder - faktiskt - innan han fattade att det gick bättre att simma med tassarna nere i vattnet. Smart grabb! Både jag och Mia bytte varv då och då vilket dels fick hundarna att svänga dels gjorde att vi slapp bli yra smiley.
Samma för Pigge. Två pass på 8 - 10 minuter med vila emellan, dusch och lätt stretching.

Det fanns även möjlighet för hundarna att sitta eller ligga på en så kallad vibrationsplatta. Den kan du läsa mer om på Smådjurshälsans sida.

Kändes som väl investerade pengar så vi kommer att köra dit igen. Snart.